امروز۲۷ اسفند 1319 دانشکده حقوق افتتاح میشود. دانشگاه تهران درحالی با الگو قرار دادن مدلهای غربی آموزش عالی در حال شکلگیریست که جامعه بینالملل و عمدتاً کشورهای غربی اروپایی از حدود یک سال و نیم قبل یعنی از شهریور 1318، درگیر جنگ جهانی دوم شدهاند و رویارویی خونین متفقین و متحدین در مناطق مختلف جهان روبه گسترش است.
علیرغم اعلام بیطرفی ایران، آتش جنگ جهانی دوم به ایران میرسد.
درحالی که بسیاری از جهانیان و از جمله برخی مقامات ایرانی یقین داشتند ایران در آستانه اشغال نظامیست، تنها شخصیت مهمی که با لجاجت تمام از پذیرفتن واقعیت خودداری میکرد رضا شاه بود.
نیروهای متفقین 3 شهریور 1320برابر با ۲۵ اوت ۱۹۴۱ به ایران حمله میکنند. نظامیان اشغالگر شوروی از مرزهای شمالی واشغالگران انگلیسي از جنوب بدون روبرو شدن با مقاومتی قابل توجه بسرعت به سمت تهران به حرکت درمیآیند. ارتش فرو پاشیده و رضاشاه، حیران و ناتوان کناره گیری می کند.
چند روز بعد تبعید به آفریقای جنوبی آخرین برگ دفتر حیات سیاسی او میشود.
انگلیسي ها با وساطت محمدعلی فروغی قبول میکنند که محمدرضا پهلوی با پذیرش شروطی به جای پدرش قدرت را بدست گیرد.
در فاصلهای نه چندان دور از نردهها ودیوارهای دانشگاه، مردم تهران به شدت با فقر وتنگدستی درگیرند .تظاهرات خونین موسوم به بلوای نان در آذر 1321 یکی از نتایج اجتماعی سیاسی اوضاع کشور پس ازپایان سلطنت مؤسس حکومت پهلوی است. دانشگاه ،البته، کم اعتنا به مردم به راه خود ادامه میدهد. یک سال بعد وینستون چرچیل، فرانکلین روزولت و ژوزف استالین از ۶ تا ۹ آذرماه ۱۳۲۲بدون اطلاع دولت ایران به کشورمان میآیند و در تهران کنفرانس برگزار میکنند.
رهبران انگلیس آمریکا و شوروی مصادف با سالروز تولد چرچیل در تهران جشن میگیرند و درباره معادلات بعد ازجنگ دوم جهانی وتقسیم تصرفات به توافق میرسند. ایران در اوج مشکلات و بحرانهای عمیق اجتماعی سیاسی واقتصادی پل پیروزی متفقین لقب گرفته است. در دانشگاه روند جاری امور ادامه دارد.
16 شهریور 1323 ذبیح الله صفا که بعدها از مشاهیرِ عرصه ادبیات میشود از رساله دکترای خود با عنوان ادبیات حماسهسرایی درایران دفاع میکند.
مجموع نظرات (۰)