روایت دکتر سید مهدی شریفی دانشیار دانشگاه تهران از داستان دانشگاه تهران
فشار و نامهنگاری علما و تحرکات سیاسی گروهها از جمله فعالان دانشجویی برای آزادی آیتالله العظمی خمینی ادامه دارد. کاهش محسوس تظاهرات مردمی و دانشجویی پس از بازداشت این مرجع تقلید، بهتدریج دربار را به این نتیجه میرساند که اوضاع را تحت کنترل دارد.
تابستان 1343 محمدرضا پهلوی، بار دیگر به امریکا میرود. خبرهای رسمی حاکی از موافقت آمریکا با دادن وامی 200 میلیون دلاری به ایران است. درباره علت اصلی دادن این وام خبرهای کمی منتشر میشود اما برخی سخنان مقامات امریکایی نشان میدهد این وام در واقع بهای تعهد شاه به اجرای درخواست مهم و دیرینه واشنگتن یعنی کاپیتولاسیون و مصونیت آمریکاییها از هرگونه پیگیری قضایی در ایران است.
پس از بازگشت پهلوی از امریکا، لایحه کاپیتولاسیون به سنا میرود و با اکثریت آرا تصویب میشود. با توجه به اهمیت لایحه در تضییع استقلال ایران، دانشجویان همراه با علما و گروههای سیاسی، بادقت پیگیر روند بررسی لایحه هستند.
با وجود فشار روانی حاکم بر جلسه، تعدادی از نمایندگان با تن دادن به استثنا شدن امریکاییها از پیگرد قضایی جرایمشان در ایران مخالفت میکنند. علت اصلی مخالفت این افراد برخی مواد قانون اساسی از جمله اصول 50 و71 است که صراحتاً مراجع قضایی را مسئول بررسی همه جرایمی دانسته که در ایران رخ میدهد. یکی از مخالفان با نگاه به تاثیرات دراز مدت تصویب لایحه میگوید: اگر هر کسی جزئی از اقتدارات ما را که بر وفق قانون اساسی به ملت ایران داده شده است قصد نفی داشته باشد برای ما این فکر را بوجود میآورد که اگر فردا، ناخن بند کرد از کجا که سایر اقتدارات ما را نگیرد.
سرانجام هنگام رایگیری از میان 136 نماینده حاضر 74 نفر رای موافق و 61 نفر رای مخالف دادند و لایحه مصونیت آمریکاییها از هرگونه تعقیب قضایی به هر علتی از تصویب مجلس گذشت. تاریخ، این روز و این لایحه مسئلهساز را بیاد خواهد داشت.
فرستاده به مصطفی خمینی میگوید: آمریکا به منظور کسب وجهه در میان مردم ایران با تمام قدرت فعالیت میکند و پول میریزد و از نظر قدرت در موقعیتی است که هرگونه حمله به آن به مراتب خطرناکتر از حمله به هرشخص یا موضوع دیگری است. آيتالله خمینی اگر این روزها بنا دارند نطقی ایراد کنند باید خیلی مواظب باشند که به دولت آمریکا برخوردی نداشته باشند که با عکسالعمل تند و شدید آنان مواجه خواهد شد، به جز حمله به آمریکا، دیگر هرچه بگویند چندان مهم نیست.
در نیمه پر التهاب پاییز 43خبر تاسیس یک موسسه و دو دانشکده در دانشگاه تهران منتشر میشود: مؤسسه آمار و انفورماتیک، دانشکده علوم اداری و دانشکده علوم تربیتی.
مجموع نظرات (۰)